Programma

Inbraakvrije Wijk: het MOET kunnen!

0

Stel je voor dat er iemand inbreekt in je huis, de plek waar je je het veiligst zou moeten kunnen voelen, de dader door al je spullen zoekt en deze steelt. Vaak ook nog spullen met een emotionele waarde, zoals bijvoorbeeld een sieraad van een overleden familielid. Woninginbraken hebben een enorme impact op slachtoffers. We noemen het niet voor niks High Impact Crimes. Een inbraakvrije wijk. Kunnen we dit werkelijkheid maken?

Ik heb veel slachtoffers van woninginbraken gesproken. Eén zaak is mij altijd bij gebleven. Het ging om een gezin. Papa, mama en 2 kinderen van 12 en 14 jaar. Terwijl het gezin lag te slapen werd er ingebroken. De dader kwam binnen door een raam open te breken aan de achterzijde van de woning. Daarna doorzocht de dader werkelijk het hele huis. En nu komt het: tot de slaapkamer van de kinderen toe. De mobiele telefoons van de kinderen die op hun nachtkastjes lagen, verdwenen in de grijpgrage handen van de inbreker, terwijl de kinderen lagen te slapen. Je kan het je bijna niet voorstellen wat dit deed met de kinderen en de ouders. Het besef dat een wildvreemde, een inbreker, naast je bed heeft gestaan is voor de kinderen een diep traumatische ervaring geweest. De jongste plaste weer in bed, de oudste durfde niet te gaan slapen waardoor problemen op school ontstonden. De ouders werden gek van het idee wat er had kunnen gebeuren als de kinderen wakker waren geworden.

We hebben er door een intensieve aanpak in de afgelopen 5 jaar voor gezorgd dat het aantal woninginbraken met maar liefst 50% is afgenomen. In 2012 werden er namelijk nog 90.000 woninginbraken gepleegd. Maar er vinden jaarlijks landelijk nog steeds 45.000 woninginbraken plaats. Dat zijn 45.000 slachtoffergezinnen. Dat zijn 123 woninginbraken per dag, 5 per uur, elke 12 minuten een woninginbraak………!

Het is dan ook ongelooflijk belangrijk om de kans om slachtoffer te worden van woninginbraak te verkleinen. Het doel is zelfs om het helemaal uit te bannen. Een wijk zonder inbraken is voor mij dan ook een ultieme wens. Met het project “Inbraakvrije Wijk” gaan we hier keihard aan werken. Met heel veel verschillende partners : de wijkbewoners, de gemeente, de politie, het ministerie van Justitie en Veiligheid en vele anderen. Nieuwe, innovatieve technieken gaan ons daar bij helpen en zullen zelfs leidend zijn. Samen en met de nieuwste techniek maken we het tot een succes.

Op naar een wijk zonder woninginbraken: de Inbraakvrije Wijk!

Sybren van der Velden,
Nationale Politie
Landelijk projectleider Woninginbraak & Heling

More in Programma

Comments

Comments are closed.