Smart City

Een Smart City met meerwaarde

0

Technische hulpmiddelen maken ons leven een stuk makkelijker en zijn niet meer weg te denken uit onze dagelijkse routine. Iedere ochtend voordat ik de deur uit stap doe ik steevast een dubbele check; heb ik mijn werk én privételefoon bij me? Aan het eind van de werkdag check ik regelmatig  de temperatuur in huis en als deze te laag is, geef ik de Cv-ketel alvast opdracht om aan het werk te gaan. Komende week reis ik weer af naar Oostenrijk voor de wintersport en ik merk dat ik de laatste tijd steeds meer ruimte in moet ruimen voor gadgets. Want hoe tof is het om op de piste een video te maken met een actiecamera en deze direct te kunnen uploaden naar mijn social media accounts. Kortom, deze afhankelijkheid van technologie laat zien dat het voor mij als gebruiker van grote meerwaarde is. Niet alleen voor mij, maar voor het overgrote deel van de samenleving, kijk maar naar de lijst van meest waardevolle bedrijven ter wereld. In de top tien staan vier internetbedrijven en twee bedrijven die de producten en software leveren die het internet het kantoor en woonkamer binnen brengt.

Tot zover mijn persoonlijke ervaringen met smartphones, internet of thingsen andere gadgets. In november was ik in Barcelona bij het Smart City World Expo en Congres, waar bedrijven en (semi-) overheden zich aan de wereld presenteerden ten aanzien van smart cityoplossingen. Op de beursvloer waren producenten aanwezig van slimme verlichting, autonome vuilnisbakken en allerhande sensoren. Ik verbaasde me over deze relatief één dimensionale blik op de toepassing van wat een smart city moet zijn. Het is mooi om te zien, een lantaarnpaal die aan gaat wanneer er beweging is en ook de luchtkwaliteit in de gaten kan houden, maar de maatschappelijke meerwaarde werd mij niet altijd even duidelijk. Ik geloof in de kracht van nieuwe techniek, maar niet zonder een duidelijke doelstelling en in samenhang met de omgeving.

Met het Fieldlab in Rotterdam gaan we proberen deze werelden bij elkaar te brengen. Ik ben benieuwd naar de hoogwaardige sensoren die de buurt in de gaten gaan houden en verdacht gedrag in vroeg stadium herkennen. Hoe reageert de buurt er zelf op en wat kan de bewoner hierin betekenen? En kunnen politie en handhavers met deze informatie sneller ingrijpen zodat bijvoorbeeld een inbraak voorkomen wordt of de dader op heterdaad wordt gepakt?

De afgelopen jaren zijn mooie resultaten bereikt in het realiseren van een veiliger Nederland. Het aantal woninginbraken is spectaculair gedaald, maar ook het aantal overvallen, geweldsdelicten en straatroven zijn teruggedrongen. Tel daarbij de stijgende veiligheidsgevoelens onder bewoners op en we zijn onmiskenbaar op de goede weg! Ik ben ervan overtuigd dat de techniek ons verder gaat helpen. Immers, stilstand is achteruitgang en dat kunnen we gezien de impact van een inbraak of overval ons niet permitteren.

More in Smart City

Comments

Comments are closed.